Wine business management tools (2019/2020)

Codice insegnamento
4S003386
Crediti
10
Coordinatore
Riccardo Scarpa
L'insegnamento è organizzato come segue:
Modulo Crediti Settore disciplinare Periodo Docenti
INVESTMENT ANALYSIS AND APPRAISAL IN THE WINE BUSINESS 5 AGR/01-ECONOMIA ED ESTIMO RURALE non ancora assegnato Riccardo Scarpa
FINANCIAL STATEMENT ANALYSIS AND PLANNING 5 SECS-P/07-ECONOMIA AZIENDALE non ancora assegnato Sara Moggi
Alessandra Pagani

Obiettivi formativi

The course introduces students to accounting and provides knowledge on to the preparation, composition, reading and analysis of wineries financial statement according to international standards. The course considers also costs analysis and evaluation and sustainability measurements for wineries. The objective is to provide students with the principles guiding the analysis of investments in the various activities of the wine-production sector. The teaching is developed from the teaching of the principal topics in financial maths (simple and compounded interest, discounting, present value calculation of different capital flows, periodicities, and capitalisation). Each of the topics is contextualised to the wine-production sector (hanging fruit valuation, vineyard cycle, circulating capital, etc.). The course proceeds also with the introduction to the concepts of risk and uncertainty in the returns from investments in the firm and outside the firm, to diversify risk. Various risk profiles from investment and portfolio composition techniques are discussed for various forms of wine-production firms, depending on the output market, production structure, and forms of competition. Students will be exposed to a review of the various financial products (shares, bonds, and securities) focussing on the difference between market and subjective valuations. Rural estate appraisal concepts will also be covered, such as market value and its determinants, change value and substitute value.

Programma

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MM: INVESTMENT ANALYSIS AND APPRAISAL IN THE WINE BUSINESS
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1. Introduzione al corso e sua organizzazione. Storia ed evoluzione della disciplina; concetti di base e connessioni con le scienze economiche. 2. Introduzione agli elementi di base di matematica finanziaria ed al loro impiego in operazioni di sconto ed anticipazione di redditi e valori futuri. 3. Differenza tra risparmio ed investimento, esempi dal settore vitivinicolo. 4. Flussi di costi e ricavi, accumulazioni intermedie, iniziali e finali, quote di ammortamento e reintegrazione, annualità e poliannualità (limitate ed illimitate). 5. Determinanti dei tassi di interesse e differenza tra tasso reale e nominale. 6. Incertezza nei piani di investimento e sua formalizzazione con probabilità soggettive e oggettive. 7. Identificazione e valutazione dei frutti dell’investimento in tecnologie risparmiatrici di lavoro. 8. Distribuzione temporale tipica di costi e ricavi per un vigneto, e l’ottima età di spianto e reimpianto. 9. Analisi dell’investimento in attività enologiche, invecchiamento e imbottigliamento. 10. Criteri di valutazione degli investimenti, ottica finanziaria, sociale e familiare. 11. Gestione portafoglio investimenti e valutazione soggettiva e oggettiva dei prodotti finanziari. 12. Assicurazione da grandine, privata e con contributi pubblici. 13. Simulazione del rischio, con e senza probabilità soggettive (lavoro di gruppo). 14. Valore di mercato del vigneto e della cantina integrata verticalmente. 15. Analisi dell’investimento in reputazione singola e collettiva 8del distretto di produzione). 16. Casi di studio internazionali. 17. Applicazioni di calcolo con R (via R-Studio) e con MS-Excel
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MM: FINANCIAL STATEMENT ANALYSIS AND PLANNING
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1. Financial and Managerial Accounting + stakeholder perspective 2. Analyzing and Recording Business Transactions 3. Adjusting the Accounts 4. Foundations of Financial Reporting 5. Inventory and depreciation 6. IAS 41 – the accounting treatment for biological assets 7. Income Statement 8. Financial statement analysis 9. Sources of Finance 10. Managerial Accounting and Cost Concepts 11. Activity-Based Costing 12. Costing Systems: Job Order Costing 13. Measuring Sustainability in wineries

Modalità d'esame

Gli studenti verranno valutati sulla base del loro contributo nei lavori di gruppo, della partecipazione al dibattito in classe e tramite un esame scritto ed eventualmente orale da tenersi a fine insegnamento.

Testi di riferimento
Autore Titolo Casa editrice Anno ISBN Note
Katherine L. Christ, Roger L. Burritt Critical environmental concerns in wine production: an integrative review Journal of cleaner production 2013